|    Informatie wonden    

Insectenbeten


Insecten steken of bijten om twee redenen: verdedigen en voeden. Wespen en bijen verdedigen zich door gif te steken in het slachtoffer. Muggen en dazen, daarentegen, voeden zich met het bloed dat ze opzuigen. Over het algemeen verliezen insecten hun zuigbuis/angel niet. Echter, wanneer een bij steekt verliest het zijn angel. In de angel zit een gifblaas, dus de angel moet snel en zorgvuldig verwijderd worden.

Mogelijke symptomen van insectenbeten zijn plaatselijk een pijnlijk, rood en gezwollen huid. Vaak gaat de huid na verloop van tijd jeuken, maar dit verdwijnt normaal gesproken na een aantal dagen weer.
Sommige mensen krijgen een allergische reactie van insectenbeten. De symptomen van een allergische reactie zijn zwakte, duizeligheid en misselijkheid.

Een allergische reactie kan gevaarlijk zijn en het is daarom belangrijk om met spoed een (huis) arts te raadplegen bij de volgende gevallen:
• Bij een allergische reactie (anafylactische shock)
• Bij een zwelling in het mond en keelgebied
• Bij een plotseling optredende benauwdheid
Bij jeuk of koorts over het hele lichaam is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.
Bekijk de Nestosyl Classic Crème >
Lees voor gebruik de bijsluiter.

Snijwonden


Snijwonden zijn een veelvoorkomende vaak pijnlijke wonden waarbij wat meer bloed kan worden verloren. De ernst van een snijwond hangt af van een aantal factoren: diepte, vorm en lengte van de snee, de aard van de bloeding en de mate van vervuiling.

De bovenste huidlaag is beschadigd bij een snijwond. Diepe snijwonden (veroorzaakt door lange, dunne, scherpe objecten) kunnen hierbij gevaarlijk zijn, omdat deze meerdere huidlagen kunnen beschadigen, terwijl aan de oppervlakte een relatief kleine wond te zien is. Over het algemeen zijn de meeste snijwonden bij een goede behandeling binnen een paar dagen grotendeels genezen.

Kleine oppervlakkige wondjes kunnen zelf behandeld worden. Echter, diepe wonden moeten behandeld worden door een (huis) arts. Gebruik geen ontsmettingsmiddelen bij diepe wonden, want deze zal de huisarts eruit moeten halen.
Bekijk de Nestosyl Classic Crème >
Lees voor gebruik de bijsluiter.

Schaafwonden


Schaafwonden ontstaan vaak door vallen of stoten, waarbij de huid over een oppervlakte schuurt. Schaafwonden zijn vaak oppervlakkig en laten weinig en kortstondig bloed vrij.

In veel gevallen ontstaan er bloedpuntjes die zeer pijnlijk kunnen zijn. Deze rode puntjes zijn het eind van de zenuwuiteinden, welke beschadigd zijn. De bovenste laag van de huid voelt ruw aan en eventueel zitten er nog kleine deeltjes van het object in waar tegen aangeschaafd is. Het is zeer belangrijk om schaafwonden schoon te maken en de bacteriën te verwijderen, zodat de kans op ontstekingen wordt geminimaliseerd.
Bekijk de Nestosyl 3-in-1 wondgel >
Medisch hulpmiddel | Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Brandwonden


Brandwonden zijn één van de ergste verwondingen die opgelopen kunnen worden. Ernstige verbrandingen kunnen diepgaande schade aanbrengen aan een of meerdere huidlagen, waardoor er blijvende littekens kunnen ontstaan.

Een brandwond ontstaat wanneer de huid in aanraking komt met een temperatuur boven de 40 graden. De gradaties in brandwonden worden bepaald door de duur en de hoeveelheid hitte waar de huid aan bloot wordt gesteld. De algemene regel geldt dat hoe meer huidlagen zijn aangetast, hoe ernstiger de brandwond en de daarbij hangende consequenties.

Er zijn drie gradaties brandwonden:
• Eerstegraads brandwonden - dit soorten wonden worden gekenmerkt door een rode, droge en pijnlijke plek.
Bekijk de Nestosyl 3-in-1 wondgel >
Medisch hulpmiddel | Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
• Tweedegraads brandwonden – is net als een eerstegraads brandwond ook rood en pijnlijk. Verder is de brandwond vochtig en soms ontstaan er blaren
• Derdegraads brandwonden – is geelwit of bruin en doet geen pijn, terwijl dit juist een zware verbranding is. Derdegraads wonden doen geen pijn, omdat de zenuwuiteinden in de huid kapot zijn.
• Er ontstaan zwarte plekken (verkoling) wanneer de huid nog erger verbrandt.
Nestosyl is niet geschikt voor tweede- en derdegraads brandwonden. Raadpleeg uw arts.

Doorligwonden


Doorligwonden, ook wel decubitus genoemd, is een veel voorkomende aandoening bij mensen die langdurig in een bed moeten liggen of in een (rol)stoel zitten. Een doorligwond ontstaat wanneer de huid langdurig drukt, wrijft of schuift op bijvoorbeeld een bed of stoel. Deze krachten beschadigen de huid en het onderliggende weefsel. Doorligwonden kunnen herkent worden aan pijnlijke rode plekken op de huid. Deze plekken blijven rood, wanneer er op gedrukt wordt. Mensen die langdurig in bed liggen krijgen vaak doorligwonden op de hielen, stuit en heupen. Mensen die veel in een (rol) stoel zitten kunnen doorligwonden krijg onder meer op de zitbeenknobbels. Decubitus dient te worden vastgesteld door een arts. Bij lichte vormen kan de Nestosyl smet- en schuurwondenspray worden gebruikt.
Bekijk de Nestosyl smet- en schuurwondenspray >
Medisch hulpmiddel | Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Smet- en schuurwonden


Een smet- en schuurwond (intertigo) is een veel voorkomende huidontsteking en ontstaat wanneer er een verweking van de huid is door langdurige inwerking van bijvoorbeeld transpiratievocht of urine (incontinentie).

De smetwonden komen het vaakst voor in warme lichaamsplooien, zoals de liezen, oksels en onder de borsten. Daarnaast ontstaan de wonden in plooien waar kledingstukken schuren of knellen.

Smet- en schuurwonden komen veelal voor bij mensen met overgewicht, omdat de lichaamsplooien dieper en dikker zijn waardoor het er warmer wordt. Verder hebben mensen die langdurig bedlegerig zijn een vergrote kans op deze wonden. Daarnaast ontstaan de smet- en schuurwonden op vochtige plekken, dus kan het voorkomen bij baby’s (luiereczeem) en fanatieke sporters (transpiratie). Tot slot, ook incontinente mensen, veelal ouderen, hebben sneller last van de wonden.
Bekijk de Nestosyl Smet- en Schuurwondenspray >
Medisch hulpmiddel | Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Incontinentie


Incontinentie is het niet of nauwelijks kunnen ophouden van urine en/of ontlasting. In Nederland lijdt één op de zestien aan een vorm van continentie en boven de 40 jaar heeft zelfs één op de vier last van een vorm van incontinentie. Zowel mannen als vrouwen kunnen een vorm van incontinentie oplopen, maar vrouwen zijn er gevoeliger voor dan mannen. De oorzaak van incontinentie kan liggen aan twee factoren. Ten eerste, er kunnen problemen zijn met de blaas, blaashals of urinebuis. De blaas kan geïnfecteerd zijn of oncontroleerbaar samentrekken. Of de sluitspieren kunnen te zwak zijn door bijvoorbeeld uitrekking na een zwangerschap of beschadigd door bijvoorbeeld een prostaatoperatie. Ten tweede, het zenuwstelsel kan aangetast zijn waardoor incontinentie kan ontstaan.

Er zijn verschillende vormen van incontinentie:

Stress- of inspanningsincontinentie
Er worden druppels urine verloren, vooral bij vrouwen, bij hoesten, lachen, tillen of andere plotselinge lichamelijke inspanningen. Veelal door verslapping van de bekkenbodemspieren, wat kan ontstaan na een bevalling, overgewicht of gebrek aan beweging.

Druppel- of overloopincontinentie
Vooral mannen hebben last van langdurig nadruppelen. Dit kan veroorzaakt worden door een vergroting van de prostaatklier.

Urge- of aandrangincontinentie
Na een plotselinge aandrang volgt de urine meteen waarbij grote hoeveelheden ineens worden verloren. Dit komt voornamelijk voor bij oudere mensen. De oorzaak kan liggen in bijvoorbeeld een blaasontsteking, stofwisselingsziekte of een neurologische aandoening.

Bed- en broekplassen
Bed en broekplassen komt meestal voor bij kinderen door bijvoorbeeld spanningen, emotionele gebeurtenissen of een lichamelijke afwijking.
Bekijk de Nestosyl Smet- en Schuurwondenspray >
Medisch hulpmiddel | Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Luieruitslag


Bijna alle baby’s krijgen te maken met luieruitslag. Luieruitslag (luiereczeem) is een ontsteking van de huid in het luiergebied, waarbij de huid er ontstoken uitziet. Vanaf de derde week na geboorte kan het eczeem tot ontwikkeling komen. De uitslag is niet gevaarlijk, maar is wel pijnlijk voor de baby.
De belangrijkste factoren van luieruitslag zijn:

Wrijving
Tussen de luier en de huid ontstaat een wrijving, waardoor de huid snel beschadigt. Veel voorkomende plekken zijn de binnenkant van de dijen, de billen en het geslachtdeel.

Water
Door langdurig contact met water kan de huid week worden. Een weke huid is gevoelig voor beschadiging, waardoor luiereczeem kan ontstaan.

Urine
Urine bestaat voor een groot deel uit water, waardoor ook urine zorgt voor een weke huid. Daarnaast is urine of ontlasting op een beschadigde huid extra pijnlijk voor de baby.

Ontlasting
Ontlasting is erg schadelijk voor de huid, wanneer dit niet tijdig wordt schoongemaakt. Ontlasting bevat enzymen en eiwitten die de huid kunnen beschadigen en uiteindelijk kan leiden tot smet- en schuurplekken.
Bekijk de Nestosyl Smet- en Schuurwondenspray >
Medisch hulpmiddel | Lees voor gebuik de gebruiksaanwijzing.

Schuurplekken door transpireren/sporten


Schuurplekken is een veelvoorkomende kwaal bij fanatieke sporters. Fanatieke sporters verliezen veel vocht door hevig transpireren, waardoor de huid week wordt. Een weke huid in combinatie met strakke kleding die voor wrijving zorgen maakt de huid vatbaar voor schuurplekken. Schuurplekken komen veelal voor tussen de billen, binnenkant van de bovenbenen en de tepels. Sporters die snel last kunnen krijgen van schuurplekken zijn bijvoorbeeld (hard)lopers, wielrenners en surfers (watersporters).
Bekijk de Nestosyl Smet- en Schuurwondenspray >
Medisch hulpmiddel | Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing

Kloven


Kloven, oftewel rhagade, zijn scheurtjes in de huid of het slijmvlies. De kloven komen het meest voor op handen en voeten. Verder hebben vrouwen er vaker last van dan mannen. Kloven kunnen terugkomen, wanneer de handen en voeten niet goed worden onderhouden. Kloven komen in de winter vaker voor dan in de zomer.

Door de winterse kou (droge lucht buiten en koud guur weer) trekken bloedvaten in de huid samen. Hierdoor kan de doorbloeding verminderen en als de huid extreem droog wordt, kan dit resulteren in kloven. Naast de winterse kou, kunnen kloven ook ontstaan door een verwarming op hoge temperaturen. De verwarming creëert een droge lucht in bijvoorbeeld de woonkamer, waardoor er kloven aan handen en voeten zouden kunnen ontstaan. Een andere voorbeeld waardoor kloven kunnen ontstaan is het dragen van niet passende slippers in de zomer. Wanneer de hiel over de rand van slipper valt maakt de huid overmatig eelt aan en deze eeltvorming kan resulteren in kloven.
Bekijk de Nestosyl Klovenspray >
Medisch hulpmiddel | Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.